Älskade tulpaner!

Allmänt / Skötselråd, tulpan / Permalink / 0
 
Hela december full i hyacinter och nu kommer hela våren fyllas av tulpaner. Galet. Ja, jag köper ytterst lite men tar gärna med mig skräpet hem. Sånt som håller ett litet tag bara eftersom det är typ överblommat. Ingen köper en tulpan som börjat svälla. Såklart!
 
Säljer bara tuplaner på jobbet nu typ. Det börjar redan vid jul. Folk krigar sig fram. Slåss med armbågar efter tulpaner och sen bara ökar det. 
Att det ska vara en sån otroligt populär blomma?
Svenskar köper mest tulpaner av alla? Ca en miljon tulpaner om dagen januari-april! Sjukt!
 
Välj knoppiga, friska, kraftiga tulpaner. Det skiljer sig massa i sort också. Som ni ser på bilden ovan. Alla lika gamla! Den där röd-oranga är ju super medan den där ljuslila är en riktig skräpsort. Alltså den torkar ihop medan man tittar på den?! Förstår inte. De blir alltid så! (Som ni ser kan jag inga namn på tulpansorter!)
 
Snitta om tulpanen innan den åker i vatten... bara rakt av med närmsta vassa kniv! 
Tulpanblad är inte lika farligt att ha i vattnet som andra blomblad men man kan ändå rensa bort lite där nere. Fräschare!
Och sen ner i iskallt vatten. Är tulpanerna extremt törstiga kan man ju låta pappret eller plasten vara på en stund så de hinner dricka vatten och räta på sig. (om man inte vill att de ska luta lite eller tryckas ner i en glasskål.) Tulpaner kan vara utan vatten typ ett dygn och har de nyss kommit till butiken kan de vara.. slöa!
En isbit emellanåt kanske så vattnet är kallt? Får känslan av att de växer snabbare i ljummet vatten. Undvik frukt, sol och värme i närheten. Snitta om och byt vatten emellanåt. Har du kallt utrymme kan de ju stå där på kvällen!
Tulpanerna växer snabbt men det är bara att korta ner dem eftersom när du ändå snittar om dem. 
 
Jag gillade inte tulpaner förr men det har kommit med åldern precis som allt annat. Att man bara ska bli mer och mer tant!
När jag har trädgård ser jag fram emot en riktig tulpanrabatt. En bukett i all ära men riktigt stora tulpaner i trädgården är mycket mer speciellt!
Till top